Etiquetes

, , ,

22

Divendres passat vaig tenir la oportunitat d’assistir a una xerrada del company Raül Rodriguez sobre el vidre i les seves possibilitats a través del gravat a l’àcid. El Raül es definia com a un “pintor de la llum” i no li falta raó. A través d’aquesta tècnica i amb la gràcia que li representa és capaç de texturitzar i “fer parlar” al vidre, aconseguint que la llum entri de manera diversa pels gravats que ell crea. La veritat és que veure els seus treballs in situ em va captivar i d’una manera important.

Com a tota creació artística el més interessant és conèixer el procés de l’artista per a aconseguir el resultat final. Aquesta tècnica es realitza fent unes reserves i aplicant l’àcid fluorhídric que reacciona en contacte amb el vidre i l’ataca. D’aquesta manera i aplicant-lo per capes, aconseguim més o menys opacitat, generant efectes realment sorprenents.

299462_4783936235762_19562732_n

Per aconseguir-ho, primer es fa el dibuix a escala per tenir una idea clara del que es vol fer i a continuació es dibuixa a tamany real per fer el traspàs al vidre. Es posa el dibuix sota el vidre i es comença a calcar fent les reserves perquè l’àcid no ataqui a aquelles zones. Aquestes reserves es poden fer a través d’un pinzell amb betum (si no m’equivoco) o amb el mateix vinil depenent del percentatge que haurem d’atacar. A partir d’aquí es poden aplicar diferents tintes, atacant més o menys al vidre i aconseguint més o menys opacitat.

Una tècnica que aparentment pot semblar senzilla pot arribar-se a fer difícil depenent del grau de complexitat de l’artista. Les creacions del Raül són realment complexes a l’aplicar diferents tintes (cada una d’elles amb un grau d’opacitat diferent) aconsegueixen un joc de llum i geometria realment espectaculars. Tot i que molts cops aconsegueix un efecte tridimensional en els seus gravats, podríem dir que és arquitectura, seguint la definició de Le Corbusier: “La arquitectura és el joc intel·ligent i magnífic de volums (o geometries) reunits sota la llum”.

Al final el Raül em va fer un regal realment especial al entregar-me una de les seves obres, que encara estic pensant on posar-la… Moltes gràcies, ARTISTA!

Us deixo algunes imatges de les seves creacions (Agafades del seu facebook):

Anuncis