Etiquetes

, , , ,

Com molts sabreu, vaig estudiar a s’escola C.P. Rafal Vell, on, entre molts d’altres, vaig poder gaudir d’un gran professor com en Jaume Bonet. Com haureu vist, ha sortit a alguns mitjans ja que fa 20 dies que des de Jubilats per Mallorca, està fent una “Vaga de fam per la llengua”, en contra del constants atacs cap al català del Govern de Bauzà.

Record d’en Jaume un professor amb un fort caràcter, igual que el seu coratge. En Jaume, és un d’aquells professors que quan xerra, te l’escoltes. L’escoltes, perquè quan xerra transmet aquella il·lusió pel que explica. Alguns (que no el coneixen), pensen que és un “típic professor de català” que reivindica el català i ja està. No és només així, en Jaume defensa i ensenya amb aquella il·lusió tan personal tot el que estima. De fet, jo el record més per classes de matemàtiques i francès que no per les de català.

Des d’aquí vull enviar-li tot el meu suport i encoratjar-lo, ja que imagin que cada vegada més el seu estat de salut deu ser més delicat. Per favor, si estimau la llengua catalana i estau d’acord amb la causa, esper li doneu suport al facebook i en feu difusió.

El que em sobta, són dues coses clares. Per un costat, la necessitat de la societat i els mitjans de comunicació de polititzar la llengua. Si defenses la llengua, ets nacionalista (pensen alguns). Per mi, la llengua és un mitjà de comunicació i tothom ha de tenir el dret de poder-se expressar amb la llengua que vulgui. Ara bé, si un govern aprova que per un funcionari saber llengua catalana només és un mèrit, estàs afavorint que una persona no es pugui expressar, quan vagi a l’hospital, en la seva llengua i per tant, no s’entendrà amb el metge.

Si fossem una cultura mínimament intel·ligent (but this is Spain), pensaríem que quan més llengües coneix una persona, millor, no? Perquè no es podria produir un diàleg on una persona xerra català i una altra anglès i s’entenen a la perfecció?

Per altra banda, el que em sobta, és que si la polititzam, l’esquerra (com sempre), mai és capaç de posar-se d’acord. D’aquesta manera, l’estratègia (molt intel·ligent) de la dreta del PP és atacar la llengua per fragmentar encara més l’esquerra. Ara bé, això aquí a Catalunya no ho fan tant, ja que saben que aquí la societat defensa amb més força la llengua i que molts vots poden anar cap a CIU.

Així doncs, podrem començar a entendre la llengua com un patrimoni que cal conservar i així pluralitzar-nos? M’agradaria que un castellanoparlant defensés el català, perquè li agrada, perquè la sent seva i no la rebutgés perquè pensés que defensar el català va en contra de defensar el castellà.

El que també em dol, és la poca professionalitat d’alguns mitjans i tertulians, com per exemple “Els matins a Rac 1” i el senyor Jordi Basté, amb l’entrevista que li van fer (veure enllaç).

Perdoneu l’extensió del post, crec que valia la pena, i repeteixo, si estau d’acord en la causa, agrairia donàssiu suport a la “Vaga de fam per la llengua”.

Anuncis